Ce este Dry Needling?
Dry needling este un tratament medical ce utilizeaza ace foarte subtiri fara nici-o substanta medicamentoasa, pentru a-si atinge scopul. Dry needling este utilizat pentru a trata durerea si disfunctia, cauzata de probleme musculare, fasciale, ligamentare, dureri de cap si unele probleme neurologice.
Aceasta implica insertia in diferite zone ale corpului a unui ac de argint (asemanator celor de acupunctura) pentru a stimula procesul de vindecare a țesuturilor moi (punctele trigger), rezultatul fiind ameliorarea durerii si eliminarea contracturilor.
Terapia Dry Needling poate scadea durerea musculara la jumatate chiar dupa prima sedinta
Cum functioneaza terapia dry needeling?
Dry needling-ul este o tehnica medicala care se ajuta de anatomie, fiziologie si biochimie pentru a avea success. Modul sau de actiune este impartit in doua categorii: mecanic si biochimic.
Atunci cand introducem un ac, de fapt schimbam presiunea celulara a zonei respective, creind un microtraumatism controlat, se accelereaza metabolismul local, acest lucru insemnand, de fapt, o accelarare a vascularizatiei. Acest traumatism genereaza, printre altele, pornirea mecanismului de vindecare.
Din acel moment asistam la un spectacol oferit de corpul uman. Acesta, in functie de afectiunea de care sufera (inflamatie, contractura, etc.), in momentul in care se creaza acest traumatism controlat, activeaza acidul arahidonic mobilizând mediatori inflamatori si compusi chimici ce ajuta la vindecarea afectiunii:
-Mediatori inflamatori din gama COX 2
-Prostaglandine protectoare - ajuta la o buna gestionare a inflamatiei
-Peptide opioide – endorfina, encefalina, donorfina, ofanina acestea ajuta la redurea durerii avand impact direct asupra receptorilor durerii
-Peptine non opioide – serotonina, oxitocina, reduc nivelul cortizonului (stresului).
Cand se vad rezultatele?
Rezultatele sunt foarte rapide, durerea este redusa la 10 minute de la finalizarea procedurii. Durerea poata scadea in intensitate chiar si la jumatate dupa o prima sedinta. Frecventa sedintelor este influentata 100% de simptomatologia pacientului. Ce este si mai frumos in aceasta tehnica, este ca acolo unde exista limitari in mobilitate, terapia are o influenta directa, iar dupa prima sedinta se pot observa cresteri in amplitudinea articulara.